spacechat

Verkkokauppa

0

Poikkeus- ja epidemiatilanteet

Näytteenotto- ja hakupalvelut

Kirjaudu sisään

Selaa

Asbestianalyysit

Materiaalin asbestianalyysi

Tarjoamme yli 30 vuoden ja kymmenien tuhansien analyysien kokemuksella asiakkaillemme varmaa ja luotettavaa rakennusmateriaalien asbestianalyysia. MetropoliLab Oy on urakoitsijoista ja kartoittajista riippumaton puolueeton laboratorio.

Pätevyyden ulkoisena varmistamisena olemme vuodesta 2015 lähtien osallistuneet kansainväliseen laboratorioiden väliseen asbestianalyysien vertailukokeeseen. Vertailukokeessa tuloksemme ovat aina olleet virheettömiä ja toimimmekin nykyään yhtenä vertailukokeen näytteiden validointilaboratoriona. Osallistumme myös kotimaiseen Proftest SYKE:n järjestämään asbestin tunnistuksen vertailumittaukseen.

Materiaalinäytteiden asbestianalyysit tehdään aina elektronimikroskoopilla ja röntgenmikroanalysaattorilla. Menetelmä on FINAS-akkreditoitu.

Tulokset saatte meiltä nopeimmillaan tunnissa. Kiireetön toimitusaika on yksi työpäivä.

Asbestia on rakennuksissa

Asbesti on luonnossa esiintyvää kuitumaista silikaattimineraalia, jota on käytetty rakennusmateriaaleissa yleisesti 1900-luvulla. Asbestipölyn hengittäminen voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Asbestin käyttökielto astui Suomessa voimaan vuoden 1994 alussa. Vuonna 2016 kiristetyn lainsäädännän mukaisesti kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa taloissa on remonttien ja saneerauksien yhteydessä tehtävä asbestikartoitus. Asbestikartoituksessa selvitetään mahdollisten asbestipitoisten materiaalien määrä ja sijainti rakennuksessa. Rakennusmateriaaleista otetaan näytteitä ja niistä tunnistetaan laboratoriossa asbestikuidut ja niiden laji tai suljetaan pois materiaalin asbestipitoisuus. Asbestikartoituksen tarkoituksena on ehkäistä altistumista asbestipölylle rakennustyömaalla ja saneerauksen jälkeisessä tilan käytössä.

Asbestin haitalliset terveysvaikutukset on tunnistettu viimeistään 1800-luvulla. Kuitenkin vasta asbestin käytön räjähdysmäinen kasvu toisen maailmansodan jälkeen johti vähitellen terveysvaikutusten laajempaan arviointiin sekä tutkimustietojen julkistamisen myötä myös vähitellen asbestin käyttöä koskeviin rajoituksiin. Suomessa asbestin käytön huippuvuodet olivat 1960- ja 70-luvulla. Nykyään huonomaineinen aine oli tällöin vielä tunnettu lähinnä teknisestä erinomaisuudestaan. Asbestilla pystyttiin edullisesti parantamaan useiden materiaalien käyttö-, kestävyys- ja eristävyysominaisuuksia.

Asbestia sisältävien rakennusmateriaalien skaala on laaja. Muun muassa laastit, tasoitteet, muovimatot, vinyylilaatat, maalit, liimat, rakennuslevyt, kattolevyt, eristenarut, palo-ovet, massat, putkieristeet, bitumit ja pikisivelyt voivat sisältää asbestia. Asbestia on lisätty materiaaleihin paitsi tuotteiden valmistusprosesseissa myös työmailla suoraan säkistä, minkä vuoksi asbestia on saattanut päätyä teknisesti katsottuna tarpeettomiinkin paikkoihin.

Yksi tyypillinen yllätyksiä aiheuttava riski liittyy aikaisemmin tehtyjen remonttien jäljiltä pintamateriaalien alle jääneeseen asbestiin tai tarkemmin sanoen asbestipitoisen materiaalin jäämiin. Esimerkiksi 1920-luvulla rakennetun kerrostalon asunnossa, jossa on 2000-luvun alussa remontoitu keittiö, saattaa olla vielä kaakeleiden alla vanhaa asbestipitoista laastia, joka on asennettu sinne 1960-luvulla ja jota ei ole missään vaiheessa poistettu seinistä kokonaisuudessaan.

Ilmanäytteen asbestianalyysi

Tarjoamme asbestin altistusalueen puhdasilmamittaukset kilpailukykyiseen hintaan ja nopealla toimitusajalla. Menetelmä on FINAS-akkreditoitu.


Lisätietoja


Laboratoriomme on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T058, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. Tiedot akkreditoituun pätevyysalueeseen sisältyvästä toiminnasta ovat nähtävissä verkkosivuilta www.finas.fi/toimijat.

 

Tarjouspyynnöt: myynti@metropolilab.fi

Tilauslomakkeet ja näytteenotto-ohjeet

Näytteiden vastaanotto

Metropolilab logo white